top of page
Ara

Neden Ara Öğün Yapmalıyız?

  • Yazarın fotoğrafı: Diyetisyen Ezgi Eskiocak Yunus
    Diyetisyen Ezgi Eskiocak Yunus
  • 29 Eyl 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 3 Ara 2020

Günlük beslenme rutinimizin içinde kilo alma korkumuz yüzünden çoğu zaman kendimize göre kalori kısıtlamaları yaparız. Ne kadar az beslenirsek, öğün sayımız ne kadar az olursa o kadar kolay zayıflarız gibi bir algıya kapılırız. Fakat maalesef vücudumuzda işler böyle yürümüyor.



Vücudumuz; enerji ihtiyacını karbonhidratlardan sağlar. Vücudumuza enerji üretebilmesi için gerekli besin öğelerini vermezsek, vücut bunu bir tehlike olarak algılar. Ve vücudumuz tehlike anında depo maddesi olan yağlarımızı koruma altına alır, proteinleri kullanarak enerji üretmek ister. Böyle bir mekanizmada yanlış planlanmış bir diyetle maalesef yağ yakımı mümkün olmaz, aksine protein yıkımı ile birlikte vücudunuzun kas dokusu azalmış olur. Elbette tartının üzerine çıktığımız zaman gördüğümüz sayılar bizi mutlu edebilir, zayıflamış olduğumuz algısına kapılabiliriz. Fakat bilmelisiniz ki bu şeklide verilen kilolar asla kalıcı olmaz.



Sağlıklı beslenme bir yaşam tarzıdır. Bunu kilo verene kadar geçici bir süreç olarak görmek yerine yaşam tarzı olarak benimsemek gerekmektedir. Sağlıklı bir beslenme tarzı için benim önerim üç ana öğün ve iki/üç ara öğündür. Ara öğünleri sadece “zayıflamaya yardımcı” diye düşünerek hayatımıza almamalıyız. Yoğun çalışma temposunda yapılan ara öğünler çalışma verimliliğini arttırmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar gösteriyor ki, sağlıklı ara öğün yapmayan bireyler hafıza ve dikkat problemi yaşamaktadırlar.


Ana öğünler arasında çok zaman bırakıldığında, açlık krizleri oluşabilmektedir. Ara öğün yapıldığı zaman vücut kan şekeri dengenizin sağlanmasına yardımcı olursunuz. Bir sonraki ana öğününüze kadar geçen zaman içerisinde daha az acıkmış olursunuz. Açlık kontrolünüz sayesinde bir sonraki öğününüzde daha sağlıklı besinler tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli ara öğün yapan bireyler sık sık beslendiğinden dolayı metabolizma hızları da artar ve zayıflamaları daha kolay bir hale gelir.



Günümüz şartlarında sağlıklı atıştırmalık seçenekleri oldukça fazladır. Evde uzun süre hazırlık yapmanız gerekmeden sağlıklı ara öğün planlamaları yapabilirsiniz. Özellikle de iş hayatının içinde olan bireylerin de sağlıklı ara öğün yapmaları mümkündür. Örneğin yanınıza alacağınız bir meyve (elma, armut v.b) , çiğ kuruyemişler (fındık, ceviz v.b), kuru meyveler (kuru erik, kuru kayısı v.b), grissiniler, meyve veya kuruyemiş barlar, yoğurtlu yulaf karışımları sağlıklı ara öğün örnekleridir ve herkesin kolayca ulaşabileceği, çantasında taşıyabileceği şeylerdir.

ARA ÖĞÜN YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1 Ana öğünler ile ara öğünler arasında 2/3 saatlik ara bırakılması gerekmektedir.

2 Porsiyon kontrolü doğru sağlanmalıdır. Ana öğün değil ara öğün yaptığınızı unutmamanız gerekir.

3 Posalı (lifli) besinlerin mide ve bağırsakta kalma süreleri daha uzun olduğu için bu besinler sizi daha uzun süre tok tutarlar. Bu yüzden ara öğünlerinizde şekerli abur cuburlar yerine posa içeriği yüksek besinler tercih edin.

Sağlıklı ara öğün önerileri

- 1 adet kuru incir ve 2 adet ceviz içi

- 3 adet kuru kayısı ve 6 adet çiğ badem içi

- 1 kutu probiyotik yoğurt ve bir dilim ananas

- 2 adet kinoalı grissini ve bir dilim beyaz peynir

- Bir adet yulaflı müsli bar ve bir kupa yeşil çay

Comments


bottom of page